Kanadisk utendørs
2020

Valg av riktig sekk på tur – pakke liste

Jeg synes dette med sekk, er noe av det vanskeligste når det gjelder valg av utstyr. Sekken er jo noe av det desidert viktigste, når man skal legge ut på tur. Jeg vil nok si at valg sekk og sko, er avgjørende viktig for at turen skal bli vellykket. Det nytter ikke hvor godt alt er planlagt og gjennomtenkt, om man bommer her. Det å gå med en sekk som ikke passer deg, vil garantert ødelegge mye av turen. Det er mange som ikke bruker god nok tid på valg av riktig sekk, og det finnes mye på markedet – både av bra men også dårlige sekker. La oss ta en titt på dette, og kanskje komme med noen tips & råd.

Pakke tips eller utstyrsliste

Jeg har nok skrevet litt om dette emne tidligere også, men en viktig sak kan ikke fortelles mange nok ganger. Vi ser ikke på type sekk i denne omgang, men heller på hva du velger å pakke ned i sekken. Husk en stor sekk er ikke synonymt med, at du kan pakke med deg at som du ikke trenger – tunge sekker har ødelagt mang en tur, dette bør du ha i minne når du skal velge hva du tar med deg.

Kutt ut det du ikke trenger på turen

Kutt ut det du ikke trenger på turen
Kutt ut det du ikke trenger på turen

«Kjekt å ha» ting skal ikke med i sekken, du må sette opp en prioriteringsliste. Denne skal være satt opp i kronologisk rekkefølge, hvor man naturlig nok starter med det viktigste utstyret først. Om man fortsatt har igjen plass og vekt etter at alt nødvendig utstyr er med, ja da kan man se litt på «kjekt å ha» ting. Hvor man legger lista, kommer jo an på selve sekken, fysisk form, type tur, personlig behov og ikke minst egne tidligere erfaringer.

Høsttur i fjellet

Jeg har bestemt meg for at vi velger en høsttur i fjellet, jeg er nødt til å begrense å spisse det litt – ellers blir det rett og slett nesten umulig å komme med konkrete tips. Etter hvert kan vi ta for oss andre type turer, kanskje også til mer eksotiske strøk om vi får tid til det. Listen som jeg snart skal sette opp for dere, er en dagstur og altså uten overnatting. Dere ser selv hvor mye utstyr det blir, og alt som er på listen er viktig for deg og din sikkerhet og komfort.

Det å tenke sikkerhet er prioritet nummer en, når listen skal settes opp.

 1. Kart, kartmappe og kompass
 2. Førstehjelpssaker
 3. Reservemat
 4. Fyrstikker og/eller lighter
 5. Sitteunderlag, eventuelt liggeunderlag
 6. Undertøy i ull
 7. Gode sko
 8. Vindtett og vanntett turbukse, det samme med turjakke
 9. Solbriller
 10. Skift av sokker
 11. Vind eller ull votter
 12. Lue
 13. Ekstra ullundertøy
 14. Tjukk genser av fleece eller ull
 15. Hodelykt

Husk at dette er et minimum, og husk også at uansett hvor god og dyr sekk du har – PAKK ALLTID ALT INN I PLASTPOSER. Det beste er mange små poser, en pose til hver ting. Om det skulle komme vann i sekken, blir ikke alt vått – slik som kan skje med én stor plastpose.

God tur!