Ulv og bjørn som naboer

Familiene som i 2010 tok med seg tre barn på villmarkstur i Canada, kom fra et område i Norge som er vant med store rovdyrene. Hedmark og Elverum, er jo midt i ulvens rike, og det forekommer også bjørn i skogene langs Glommas bredder.

Men det å oppleve disse dyrene i Canada, er noe annet. Bestanden er større der borte, og det samme er dyrene – i alle fall bjørnene. Jeg har tidligere skrevet litt om bakgrunnen deres, yrker og hvordan de løste skolegangen det halvåret de var på tur. Men vi er ikke helt ferdig med disse to familiene, som jeg ikke nøler med å kalle for skikkelige eventyrere. Vi tar en siste runde med hedmarkingene, før vi gir slipp på dem. Det å få litt oppmerksomhet for det de har gjennomført, er nok noe de setter pris på. Det kan jo motivere andre, til å gjøre noe liknende i fremtiden.

Ulv og bjørn som naboer

Mye å tenke på når man planlegger

Dette som familiene Dalsegg Teppen og Paulsen la ut på, er noe de fleste faktisk kan gjennomføre. Men det er klart litt erfaring fra jakt og friluftsliv, er en stor fordel. Men om man har dette, ja da er det kun viljen og god planlegging som står igjen.For god planlegging er en forutsetning, det krever spesielt mye når man skal være så mange – og ikke minst det å ha barn med seg. De sa litt spøkefullt at snus og Pepsi Max nok ble det største savnet, for dette er jo produkter man ikke finner i villmarka. Der finner man stort sett kun det naturen har å by på, selv om det i seg selv ikke er så rent lite.

Ulv og bjørn

Ulv og bjørn

Det at de reiste til det området i verden med tettest bestand av ulv og bjørn, var ikke noe som skremte dem. Men det gjelder å tenke sikkerhet og ta sine forholdsregler, det å ha med seg våpen hele tiden var en selvfølge.

Økonomi

Det er ikke bare å slutte i jobben for så lang tid, men de ordnet med utleie av husene sine hjemme i Elverum. Dette gav dem greie inntekter, men i tillegg hadde de et budsjett på cirka 100 000. Selv om de ikke brukte så mye penger i villmarka, er det mye som koster med et slikt prosjekt.

Ekstrem kulde

Området de oppholdt seg i, er kjent for sine tøffe vintre. Det er slett ikke uvanlig med 40-50 kuldegrader, så gode klær og rutiner er påkrevd – for å unngå frostskader og andre plager. Om man ikke tenker på hva man gjør, kan det faktisk stå om livet.Med seg hadde de cirka 200 kilo på flyttelasset sitt, det blir fort både vekt og volum når man legger ut på en slik tur.

Aldri alene ute

På grunn av rovdyr, var aldri ungene alene ute. Det å ta sjanser ville de ikke, og man vet aldri når det kommer en bjørn eller ulv. Bjørnen er nok den mest farlige, og det å ikke ha matrester liggende ute er et av tipsene de tok med seg.

Vekk fra stress og mas

Som de fleste av oss andre, levde familiene med et jag etter tiden hele tiden. Det å komme seg vekk og ha tid til hverandre, var det som fikk dem til å satse på prosjektet.De tror dette er noe flere burde gjøre, og håpet er at det kommer flere etter som blir inspirert av det de har gjennomført.