Kanadisk utendørs
2020

Tok med familien til Canada

Det at en del utfordrer seg selv med spenstige ekspedisjoner, er i seg selv imponerende nok i lange baner for min del. Men det at noen faktisk strekker det enda lenger, er så klart enda mer oppsiktsvekkende og ikke minst modig gjort.

Jeg har skrevet en del om folk som oppsøker noe nytt, fremmede og spennende i forskjellige deler av verden. Felles for dem alle, er at de ønsker å oppleve villmarka og det den har å by på. Men det er ikke bare ulv, bjørn og elg som trekker dem til Canada – som er målet for de jeg nå skal skrive om, for slike dyr har vi jo tross alt her hjemme i Norge også. Men det er nok noe med størrelsen, de enorme distansene og det å komme virkelig for seg selv – det være seg i skogen, fjellet, fjorden eller alt sammen i kombinasjon. De jeg nå skal skrive om, tok det tøffe valget å ta med seg hele familien. Hvordan det gikk, skal vi se litt på nå.

To familier fra Elverum

Vi skal drøyt åtte år tilbake i tid, og til det største skogfylket vi har i Norge. Da tenker jeg på Hedmark så klart, og familiene Dalsegg Teppen og Paulsen – som bor i Elverum. Det at de har milevis med skog i alle retninger, var ikke nok for disse familiene. Fjell har de også, en times kjøring ut av byen. Men de søkte større utfordringer, enn den norske naturen.I august 2010 satte de seg på flyet over Atlanteren, for å oppsøke det mange bare drømmer om. Noen betraktet det som galskap, men for de som reiste var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Det at de elsker friluftsliv, er kanskje unødvendig å si. De hadde Canada som destinasjon, og gjett om de gledet seg.

Hedmark er å betrakte som tettbebodd i forhold

Hedmark er å betrakte som tettbebodd i forhold

Vel fremme i Canada, ble familiene flydd inn til området de skulle bo gjennom vinteren. Det var faktisk cirka 12 mil, de nærmeste sted med befolkning. Dette får jo deres egen kommune her hjemme, til å virke som en stor by. Selv om Hedmark er preget av skog og noe fjell, er det langt unna villmarka i Canada.

Erfaring og utstyr

Disse familiene har vær ute en vinternatt før, det er ingen som legger ut på noe slikt uten solid erfaring og godt utstyr. Men det er klart, det var uansett en ny opplevelse for dem alle sammen, så klart spenningen var der uansett erfaring eller ikke.

Lastet av på høsten, hentet opp igjen på våren

Det var sikkert en helt spesiell følelse, når sjøflyet landet nord i provinsen Alberta. Når flyet tok av igjen senhøstes, visste de alle sammen at det ikke kom tilbake igjen før til våren.De hadde hver sin lille hytte, og innlagt strøm og vann var noe som så klart ikke fantes. Varme i hyttene og til matlaging, fikk de fra ved og gass. De hadde lagt opp til nesten hundre prosent, selvforsyning på matfronten Det var noen råvarer som de så klart måtte ha med seg, vi snakker da om sukker, salt, mel også videre. Men fisk og kjøtt, det var det naturen som skulle gi dem.Hyttene var plassert like ved en sjø, så de var aldri engstelige for at de skulle legge seg sultne på kvelden.