Tips og huskeliste

Tips og huskeliste

Det kan være fort gjort å glemme viktig utstyr, før man legger ut på tur. Dette kan få store konsekvenser, for deg når du har kommet deg ut i villmarken. Når man er i mer sentrale strøk, kan det være lettvint å anskaffe seg det man trenger.

Men om vi snakker om de store skogene i Canada, kan det ofte være snakk om dager til nærmeste butikk. Tonje har tidligere gitt oss noen tips, om hvordan man planlegger en tur. Hun har ikke noe erfaring fra Canada, men desto mer her hjemmefra. Det å sove ute på vinterstid har jeg prøvd noen ganger, og da mest i gapahuk og forsvarets knappetelt. Jeg har vel også et par netter under åpen himmel, og det var også i forsvaret. Nå skal vi fortsette å følge Tonje litt, å se hva hun foreslår å ha med på utstyrslisten på en vintertur med overnatting. Vi skal også bli litt bedre kjent, med hva hun anbefaler å gjøre og hvordan vi innretter oss.

Sovepose og liggeunderlag

Sovepose og liggeunderlag

Det er kanskje ikke noen stor nyhet eller overraskelse, det at man bør ha en god sovepose og et godt liggeunderlag. Jeg vil ikke oppgi noen priser her, for dette varierer veldig. Men kjøp for all del, ikke det billigste du kommer over.Soveposen bør være en vinterpose, som tåler en god del kuldegrader. Dette står som regel opplyst på soveposen, og om du skal handle inn ny sovepose så spør i butikken. Liggerunderlag er også viktig, og disse kan også koste en del. Søvn og det å ligge varmest mulig, er viktig når man er ute på tur. Men om man har et liggeunderlag som ikke isolerer godt nok, kan man bygge opp med granbar under. Dette hjelper faktisk en god del, og kan være et nyttig og godt tips – uansett type liggeunderlag. I tillegg til å isolere, vil granbar også gjøre at du ofte ligger mykere.

Kulde grop

Det er ikke sikkert at alle har hørt om en kulde grop, men de fleste som har vært i forsvaret har nok vært borte i en slik. Det ligger i navnet, nemlig en grop for kulden. Om man ligger i telt, så graver man en slik i åpningen av teltet. Som vi vet så er kald luft, tyngre enn varm luft. Dette betyr at den kalde luften, legger seg nede i gropen. Dette fungerer overraskende bra, og det er vel verdt å ta seg tiden til å grave kulde grop.

Tisseflaske

Jeg må innrømme at jeg aldri har prøvd dette. Jeg har som regel bare gått noen meter vekk fra basen for å late vannet. Men det kan noen ganger være litt av et prosjekt, når man først har kommet seg i teltet og slått seg til ro for natten.Om det ikke er det mest viktige man har med seg, så er det i alle fall «kjekt å ha» Finnes både for gutter og jenter, og guttene kan jo bruke nær sagt hva som helst. Flasken som er laget for jenter, heter «Go-Girl» Denne får man kjøpt i en del sportsforretninger, eller på nettet.