Teamarbeid og hverdagen i Canandas villmark

Det er ikke noe tvil om at teamarbeid er viktig, eller på godt norsk lagarbeid. Teamarbeid er mest brukt også her i Norge, så jeg velger å bruke det ordet i artikkelen også. Når to familier reiser på ekspedisjon langt fra allfarvei, er nok dette med samarbeid og samhold – helt avgjørende.

Teamarbeid og hverdagen i Canandas villmark

Vi kan jo se hvordan en del bedrifter jobber rundt dette med team, det er ikke noen uvanlig metode å bygge team med samlinger – nettopp ute i naturen. Men familiene fra Elverum var ikke på noen team samling med jobben. De var midt inne i villmarka i Canada, kun omgitt av skog, vann og ikke minst rovdyr. Jeg kan tenke meg hvilken opplevelse dette må ha vært, ikke minst for ungene i reisefølget. La oss gå litt videre, og se hvordan hverdagen deres artet seg.

Startet tidlig

Barna i familiene startet med friluftsliv i svært ung alder, foreldrene tok med seg de håpefulle ut i all slags vær og vind. De minnes godt turer med både kulde og regn, og det mest ekstreme var nok muligens turen de hadde i 30 minus.Allerede som 3-åringer, var det lavvoturer i påsken. Barn har slett ikke vondt av slikt, de tar med seg mange verdifulle erfaringer og opplevelser videre i livet. Dette er kunnskap som det kan bygges videre på, ikke minst med tanke på å kunne ta vare på seg selv i forskjellige situasjoner senere i livet.

Ulike kompetanse

Ulike kompetanse

Foreldrene har forskjellige jobber og fagfelt, når de er hjemme på Elverum. Dette passer perfekt når de skal jobbe sammen som team, ute i villmarka i Canada. En far ved navn Vegard er spesialisten innen fiske og jakt, det samme når det kommer til utstyr. Dette fordi han har 13 års erfaring fra sportsbutikk. Laila er barnepleier og man vet jo aldri hva som kan skje, når man skal være borte så lenge – så dette er en stor trygghet for dem alle sammen. Ellen er også innen helsevesenet, og er utdannet og jobber som sykepleier. Sistemann av de voksne i teamet, er Arild og han er snekker. Det er alltid lurt å ha en handyman med seg, når ting skal ordnes og fikses.

Jaktlisens på ulv

Allerede før avreise ordnet de med lisens for reinsdyrjakt, for to familier er det jo viktig at man kan sørge for nok mat. Planen var også å søke om lisens til å jakte ulv, men jeg vet ikke om de klarte det. Når elgjakta startet i september, hadde de en avtale med noen jaktlag i området. Den gikk ut på at familiene, skulle få mesteparten av kjøttet. Som vi vet så er jo ikke elgen i Canada særlig liten, så elgkjøtt ble det mer enn nok av.

Skolearbeid

Ett halvår er lang tid å være borte fra skolen, men dette løste foreldrene i samarbeid med skolen. Det ble avtalt et opplegg, hvor de voksne måtte ta på seg rollen som lærere. Ukentlig ble det sendt ukeplaner fra skolene i Elverum, så det faglige skulle være godt ivaretatt. For meg høres hele prosjektet fantastisk ut, noe det også var for både voksne og barn. Senere skal vi se enda litt mer, på hva Elverums familiene gjorde ute i Canadas villmark.