Kanadisk utendørs
2020

Sport i Canada

Så langt har det blitt bybesøk i noen store byer, og strandbesøk på noen tilfeldige strender. Nå må det skje noe mer enn bare egen underholdning. La oss kikke litt på hva som skjer på sportsfronten i Canada. Hvilke sporter som er populære og hvilke sporter de befinner seg på toppnivå i verden. En sport er jo helt sikkert og det er Ishockey. Jeg vet også de har et godt Curling miljø og er gode der. Men hva mer er jeg usikker på. Det skjer jo at man ser et flagg ved siden av en utøver i vintersportene også, men jeg har aldri lagt merke til hvor på listene dette egentlig er.

Ishockey

Uansett hvilke lister og rangeringer man leter gjennom så er Ishockey den største og mest populære idretten i Canada. På sommertid kommer Lacrosse opp som den tilsvarende idretten. Meget populær og stor i omfang. Jeg kommer tilbake til senere eventuelt hva Lacrosse er for de som ikke kjenner den sporten.Var du klar over at NHL opprinnelig er kanadisk? Jeg var ikke klar over det, men det er faktisk tilfelle. Det var kun kanadiske lag i NHL (National Hockey League) når den ble grunnlagt tidlig på 1900 tallet. I spiller kanadiske og amerikanske lag mot hverandre og kjemper om vandrepokalen Stanley Cup.

Andre sporter

Baseball

Baseball

Samme systemet er det også i baseball og i basketball. Amerikanske og kanadiske lag kjemper i samme serier, eller møtes i avsluttende finalerunder. Så må jeg ikke glemme å nevne Curling sporten. Den er også megastor i Canada. De har hundrevis av haller kun for curling og de er verdens mestvinnende både for herrer og damer i mange år. Det var en stor sensasjon den gangen lille Norge slo Canada i OL finalen.Skøyter er også blitt en stor idrett i Canada Særlig hurtigløp på hockeybaner. Denne sporten blomstret stort etter byggingen av haller til OL i Calgary i 1988.Og det er enda flere idrettsgrener canadierne hevder seg godt fra tid til annen. Men det er for de som for mange andre at ting forandrer seg og utøver kommer og går. Supergode det ene året og noen år, for så å «dø hen» og forsvinne. Så var det bare å vente på neste supertalent.

Sommeridrett

På friidrettsbanen har de også mange gode resultater. Donovan Bailey og Ben Johnson er to sprintere med gode resultater. Men de har også «svarte flekker» på sine CV’er med doping historier og diskvalifikasjoner.

Store arrangementer

Canada har flere OL og andre store arrangementer i sin historiebok. Sommer OL i 76 og vinter OL i 1988 og 2010. Og de har flere andre store arrangementer. Men det som jeg synes er litt merkelig er at en så stor ishockey nasjon som Canada aldri har arrangert Ishockey VM. Men jeg finner de ikke i noen historikk for 100 år tilbake og jeg kjenner heller ikke til noe de siste årene. (jeg husker ikke 100 år tilbake da he he he) Men bare for å vise at de har vært store lenge. Canada vant 11 av de 13 første VM som ble arrangert fra 1920 til 1940.