Kanadisk utendørs
2020

Sport i Canada

Selv om jeg allerede har skrevet litt om sporten i Canada, så forsøker jeg meg enda en gang med en sports artikkel eller to. Jeg føler at Canada har så mye mer god sport å by på så det er nødvendig. Jeg har vært innom Ishockey, Curling, LaCrosse, basketball, baseball, skøyter, alpint samt diverse skiidrett. Men jeg føler vel at det kanskje er iskrigerne som fortjener litt mer omtale nå først – altså ishockey. Ja jeg husker at jeg tidligere har sagt at jeg skal forklare litt mer om hva LaCrosse er også – har ikke glemt det merkelig nok he he he.

Men hockey først nå da.

Ishockeylandslaget

Gutta boys som spiller og har spilt Ishockey på Canada sitt landslag, har vært med på å bidra til et av verdens mest fremgangsrike landslag de siste cirka 100 årene. De deltok for første gang i Olympiske leker i 1920 i Antwerpen og gikk direkte hen og vant hele turneringen. Der tok de dermed sin første gullmedalje i en rekke av nå ni stykker. I tillegg har de fire sølvmedaljer og to bronsemedaljer i løpet av sine 21 Olympiske leker de har deltatt i siden 1920 i Antwerpen i Belgia altså.

Men de har edelt metall også i andre store mesterskap. 24 gullmedaljer fra Verdensmesterskap. Der deltok de for første gang ti år senere enn første OL deltakelse – altså i 1930. Totalt har de frem til i dag spilt i 67 VM. Og i tillegg til sine gullmedaljer har de spilt seg frem til 11 sølvmedaljer og 7 bronsemedaljer på de årene.

Et av de virkelig mest fremgangsrike landslagene i verden de siste 100 årene!

Men det var jo ikke historikk jeg skulle se på her i denne artikkelen – det var ishockey i Canada. Noe å foreta seg mens man var der over. Altså blir det jo da å se kamper på en av de mange hockey banene de har i landet.

Profiler

Det er utrolig mange navn som kunne vært trukket frem som har vært medvirkende til dette lagets store fremgang gjennom denne tiden. Men jeg føler vel at det er et navn som topper seg foran alle andre – ja jeg tenker på Wayne «The Great One» Gretzky.

Profiler

Profiler

Han har lagt opp til hele 2857 målpoeng totalt på sine 1487 kamper i NHL og har sørget for hele 61 forskjellige rekorder festet til sitt navn. Han er den dag i dag den største profilen og mest fremgangsrike spilleren som noen gang har spilt i NHL. Han omtales av veldig mange som Canada historikk sett største ishockey spiller, men også som den største idretts profil i landets historie.

Evig minne

Han vil for alltid bli husket i NHL. Hans trøyenummer, 99, er reservert for all framtid i alle NHL-klubber. Han ønsket seg opprinnelig trøye nummer 9 når han startet sin karriere, men den trøyen var opptatt av en annen spiller. Treneren på laget løste imidlertid det problemet ved å tilby Gretzky denne trøyen som nå er reservert for all fremtid til hans navn! Ingen av de har sikkert angret det de gjorde den gangen.