Planlegging er halve turen

Planlegging er halve turen

Det sies at planlegging er halve turen, jeg vil strekke det enda lenger og si at det er mer enn halve turen. Jeg har selv en del erfaring på området, men mest med sykkelturer.

Men uansett om man planlegger tur til fots eller på sykkel, så er planlegging og riktig utstyr viktig. Det første man må avklare, er hvilken type utstyr man trenger. Om man bommer på dette, kan turen rett og slett bli ødelagt for deg. I noen tilfeller kan det også gå på sikkerheten og helsen løs, spesielt om det er snakk om vinter og kulde. Men selv på sommeren, kan feil eller manglende utstyr – være helt avgjørende for deg selv og utfallet av turen. Vi trenger ikke være i villmarka i Canada for å trenge godt utstyr, selv en søndagstur hjemme i Norge krever en viss grad av planlegging. La oss ta med noen tips, fra en svært erfaren ung turgåer. Vi snakker om tøffe Tonje Helene Blomseth, ut på tur aldri sur!

Tidenes yngste «Norge på langs»

Det er en svært så aktiv jente, som skal gi oss noen nyttige tips på veien. Hun var bare 17 år gammel, da hun gikk Norge på langs. Jeg har selv syklet samme distanse, og synes det var mer enn langt nok.Tonje kommer fra Trondheim, og er nok det vi kan kalle for en eventyrer. Hun er født i 1994, så hun blir med andre ord 25 år ganske så snart. Tross sin unge alder, så har hun opplevd mer enn de fleste av oss andre. Hun gikk 5 måneder i Lappland i 2013/2014, og så klart ble turen gjennomført på vinterstid. Det å ta med seg Tonje sine erfaringer, er nok ikke dumt. Lappland og villmarka i Canada – har mange likhetstrekk. Så fort hun har mulighet, så legger hun ut på tur. Det er så klart ikke alle turene som varer i månedsvis, men tur er tur som jeg bruker å si.

Mange ønsker seg ut på tur vinterstid

Det har nok skjedd en endring i hva vi søker ute i naturen, tidligere var det ikke vanlig at folk ville være ute på den mørke og kaldeste tiden av året. Sesongen startet ofte i februar, og ble avsluttet med påsken – i alle fall om vi snakker om fjellturer på ski. Men slik er det ikke lenger, vi søker det mer ekstreme. Det ser vi jo også når det gjelder turer i villmarka, slik som Canada for eksempel.Men med god planlegging og riktig utstyr, trenger det ikke bli ekstremt. I følge Tonje, er det ikke noe problem å ligge under åpen himmel året rundt.

Mange ønsker seg ut på tur vinterstid

Vinterturer

La oss starte med vinterturer, for det er her det kreves mest planlegging – og ikke minst utstyr med en viss kvalitet. Men det som overrasker mange, er at det faktisk kreves mindre enn man skulle tro. Ikke ta med mer enn du trenger, det å gå med en unødvendig tung sekk er dumt. Det kan i verste fall ødelegge turen for deg, husk en tur skal være kos og ikke bare blodslit.