På fatbike i Canada

Det å oppleve steder fra sykkelsete er en flott måte å forflytte seg på, og selv er jeg en ivrig syklist med mange turer bak meg. For egen del liker jeg alt fra det å sykle på asfalt med en touring- eller en racersykkel, til stier og terreng med en mountainbike eller en fatbike sykkel. Jeg har en del turer bak meg, både fra inn- og utland. Fatbike er en sykkeltype som ikke har vært så veldig lenge på markedet, og fremkommeligheten på disse syklene er nesten ubegrenset. Man må alltid velge sykkeltype ut fra hvilket terreng og underlag man skal sykle på, og i villmarka i Canada er det uten tvil fatbike og mountainbike som er tingen. Man kan nok en del steder også bruke en cyclocross, men med en ren terrengsykkel har man mer fleksibilitet med tanke på rutevalg og uforutsette utfordringer i terrenget.

Fatbike sommer og vinter

Fatbike sommer og vinter

Jeg skal ikke bruke så mye plass på å gå inn på detaljer om denne sykkeltypen, men som jeg var inne på i min innledning så har disse syklene en suveren fremkommelighet. Dette kommer først og fremst av dekkene som er brede og høye, ellers er en fatbike ganske så lik en mountainbike eller offroad. Snø og sand er ikke noe problem, og så klart heller ikke i vanlig sommerterreng. Jeg har ikke veldig mye erfaring med denne sykkeltypen, men noen prøveturer har det blitt de siste årene. Hva fat biking går ut på som en egen sykkelgren, kommer det nok mer utdypende om senere – det sammen med en mer detaljert teknisk beskrivelse av fatbike-syklene.

Fatbike svært populære i Canada

La meg si det med en gang, at det slett ikke bare er i Canada at fatbike har blitt svært populært. Men Canada er et land hvor fatbike kommer langt opp på listen, over sykler som brukes blant annet i villmarka. Men la oss starte med vår lille fatbike-reise, og se på et lite utvalg av destinasjoner du absolutt bør vurdere å sykle med din fatbike.

Kouchibouguac National Park

La oss starte med denne flotte nasjonalparken, som ligger i New Brunswick. Her finner man en flott fatbike løype, som måler cirka 1,2 mil. Det finnes så klart også muligheter for å sykle andre traséer, men husk nå på at det er en nasjonalpark.  Om man ikke har prøvd fatbiking tidligere, er det et godt tips å leie seg en sykkel den første gangen. Utleiemuligheter finner man i nasjonalparken, og kan selvfølgelig være et tips for de viderekommende, for å slippe å frakte sykkelen med fly – som ofte kan koste en del.

God planlegging

Det er ofte smart å bruke nettet til å planlegge turer, dette gjelder også sykkelturer. Sjekk ut hva som finnes av overnattingsmuligheter, lokasjoner og ikke minst prisnivå. I neste artikkel jobber vi videre med flere destinasjoner, og jeg er sikker på at mange av dere vil få gode tips og idéer til neste sykkelprosjekt. Inntil videre er det bare å nyte sykkelterrenget her hjemme i Norge, for det er tross alt et eldorado her hjemme også.