Kanadisk utendørs
2020

Nyttige tips om kokemuligheter på tur

Det er ikke alltid like lett å komme med tips, når det gjelder type utstyr som er kjekt å ha med seg på tur. Dette fordi både behov og ikke minst smak, er noe som varierer veldig. En annen ting som er viktig å ha med seg når man skal vurdere type utstyr, er ikke minst vurdering av vekt og volum man har mulighet til å ha med seg. Selv er jeg mest vant til å ferdes på sykkel, og da kan man ha med noe mer – enn om man skal legge ut på en fottur. Men selv på sykkel, kan vekt og volum raskt bli for høy og stort – så det å tenke rasjonelt er nok best uansett. Så la oss ta en kikk på både innkjøp og bruk av utstyret, som gjør det mulig å få i seg varm mat og drikke.

Multifuel eller stormkjøkken?

Det er fordeler og ulemper med det meste, slik er det i aller høyeste grad når det kommer til kokeutstyr på tur også.Stormkjøkken er mye brukt av oss nordmenn, og jeg må innrømme at det er det jeg bruker mest selv også. Jeg synes det er lett å bruke, og ikke minst lett å få tak i deler til – og det er ikke mye som kan gå i stykker. En ekstra brenner, er noe jeg alltid har med meg – enten om det er snakk og dagsturer eller langturer.

Men om man tenker minst mulig vekt og volum, så vil jeg nok anbefale en multifuel brenner. En annen fordel enn vekt og volum, er også at man på en multifuel brenner kan bruke mange typer brennstoff – derfor navnet multifuel. På stormkjøkkenet, er det rødspriten som gjelder – et brensel som jeg synes er helt greit selv om andre kanskje er mer effektive.

Gassbrenner ved siden av

Gassbrenner ved siden av

Uansett om man går for stormkjøkken eller multifuelbrenner, så kan det være veldig praktisk med en gassbrenner ved siden av. Den kan så klart være en reserve, om stormkjøkken eller multifuel brenner skulle gå i stykker – men også praktisk om man skal lage annen mat en turproviant og suppeposer.Det er en enkel sak å montere en gassbrenner på gassboksen, og vips har man doblet kapasiteten på sitt feltkjøkken – man trenger ikke gjøre det vanskeligere enn dette. En gassbeholder og gassbrenner, tar minimalt plass i sekken.

Enkle i bruk og rimelige i innkjøp

Jeg vet at det er en del, som faktisk kun har med gass boks påmontert gassbrenner – og bruker dette som sitt feltkjøkken. Det jo ikke noe i veien for det, men jeg for egen del fortrekker å ha den som reserve og ved behov for mer kokekapasitet.Det finnes en del forskjellige typer brennere, det samme med produsenter. Det er ikke så stor forskjell på pris, de er stort sett rimelige og ikke minst enkle å bruke.

Senere skal vi se litt på forskjellen mellom gass og bensin, når man skal bruke multifuel brenner på tur. Det er også en del sikkerhet man må tenke på, enten om man velger det ene eller andre. Husk at det ved ekstrem kulde, kan være noen utfordringer knyttet til bruk av slike brennere – det samme gjelder ved bruk av stormkjøkken.