Kanadisk utendørs
2020

LaCrosse spillet i Canada

Skal jeg prøve meg på å forklare hva dette spillet LaCrosse som de spiller så mye av i Canada er for noe nå da. Du har vel også fått med deg at dette er et lagspill og det spilles med ball og kølle. Køllen er spesiell med en stram lomme nederst på køllen. Det er vell dette som er utgangspunktet for navnet på spillet og den kalles for la crosse eller crossen.

Litt form og regler

Spillet kan følges helt tilbake til de canadiske indianerne på 1200 tallet som skal ha spilt dette spillet. Altså et lagspill med ball og kølle. Området det spilles på er veldig lik en av dagens fotball baner, og hvert av de to spillende lagene har ti spillere aktive av gangen.

Køllene er med en slik nettlomme nederst på køllen som skal fungere både til å fange opp baller som kommer til dem, oppbevare de i denne posen under forflytning og kaste eller sende ballen videre. Det er denne lommen som er la crosse.

Som i mange andre spill så er hoved hensikten med spillet å score mål mot motstanderen mål. Men man må også da sørge for å ha gode defensive formasjoner for at motstanderen ikke skal slippe til å score mål mot. Altså kan spillet ligne så langt mye på fotball og måten spillet der utføres (uten disse køllene da). Men spillet er noe hardere enn for eksempel fotball da det er tillatt med kroppskontakt. Kroppskontakt er et av hjelpemidlene for å forsvare spillet og laget sammen med stick checking og posisjon.

Lagoppsetningen

De ti spillerne på hvert lag har regler for hvor på banen de kan bevege seg. Fordelingen er 1 keeper, tre forsvar spillere, tre midtbane spillere og tre angreps spillere.

Forsvars spillerne kan normalt ikke forlate forsvars sonen. Midtbane spillerne er frie og kan bevege seg over hele banen, mens angrepet er som forsvaret bare motsatt.

Lagoppsetningen

Lagoppsetningen

Unntaket er dersom en det er igjen en midtbanespiller i forsvar eller angreps sone så kan en av dem forlate sonen. Slik er reglene for bevegelse i den mest vanlige internasjonale utgaven av LaCrosse. Kondisjonskrevende spill men sikkert artig å spille.

Spillet ble utviklet til starten på denne moderne utgaven midt på 1800 tallet. Men spillet har også utviklet seg noe videre etter den tid og frem til i dag. Køllene for eksempel er stadig under utvikling.

Det er for eksempel to lengder på køllene. De korteste for raske og kjappe bevegelser i angrep, men de noe lengre for forsvaret for å ha lengre rekkevidde til å forsvare sitt mål så motstanderen ikke scorer. Ballen de spiller med er cirka på størrelse med en tennisball.

Sikkerhets utstyr

Siden det er tillatt med kroppskontakt så er det også viktig med sikkerhets utstyr for alle spillerne. Hjelm, tannbeskyttere, skulderbeskyttere, hansker, albue og arme beskyttere. Susp er også viktig. Keeperen skal i tillegg ha hals og brystbeskyttelse mer enn utespillerne. Men det kan være smart av utespillerne også å benytte en beskyttelse som finnes for å beskytte brystkasse / ribbein.

For damer er spillet noe annerledes. Men artikkelen her blir for lang til å ta med alt dette så jeg får klare meg med den lille innføringen jeg har hatt her nå.