La deg fasinere av gulleventyret i Canada

Canada opplevede et enormt gullrush da det ble funnet gull flere steder i landet og da spesielt i Klondike. Gullfunnet inspirerte svært mange til å ta sekken på ryggen, bokstavelig talt, og komme seg til Klondike. Målet var selvsagt å finne enorme gullmengder og bli fort rik.

 

De aller fleste fikk aldri oppfylt denne drømmen. Mange døde av utmattelse, dårlige arbeidsforhold, kriminalitet og sykdom. Noen få klarte å finne nok gull til å bli rike og flere fant nok gull til å klare seg greit. Rundt de gullholdige feltene både i Klondike og andre steder, vokste det frem små samfunn. Disse solgte alt en gullgraver måtte ønske seg, fra klær til casinospill som blackjack og underholdning, alt du fremdeles kan finne i Dawson City sine barer.

I dag er de fleste stedene lagt ned og bare restene står igjen. Noen steder har gullårene viste seg å være store. Dette gjør at noen gullgravere fremdeles holder stand, men områdene og driften er selvsagt mye mer organisert nå enn den var.

Skal du reise til Canada, anbefaler vi at du legger turen oppom Yukon hvor du finner mange spor etter gullrushet.

Litt bakgrunn

Litt bakgrunn

Klondike var det første store gullfunnet. Gullet ble funnet ved en tilfeldighet i 1896, i en periode i både amerikansk og canadisk historie hvor arbeidsledigheten og innvandringen var høy. Dette betydde i praksis at svært mange personer kom til USA, men at det ikke var få jobber. Så når ryktet gikk om gullfunn grep over 100 000 mennesker sjansen.

Å komme seg til Klondike var vanskelig, det var dårlige veier og dårlige forhold. Veiene krevde mange liv og det samme gjorde de dårlige arbeidsforholdene. Etter hvert fant gullgraverne andre gullrike områder, det ble utviklet bedre verktøy og de gullrike områdene ble bedre regulert.

Legg turen til Yukon

Det er helt klart mange steder man kan besøke for å få oppleve gullrushet. Vi vil anbefale en tur til Yukon for det var her det hele begynte. Dette området drukner i historie og en helt fantastisk natur.

Legg turen til Yukon

Området er kjent som Canadas Ville Vesten, et sted som var lovløst og spennende.  Byer dukket opp i nærheten av de gullholdige områdene, dette var såkalte ”Boomtowns”. De ble raskt satt opp og nesten like raskt tatt ned igjen hvis området ble tømt for gull. I noen få tilfeller så ble disse midlertidige byene starten på noe permanent og derfor kan man finne rester av disse selv i dag.

Det er nesten umulig å komme seg inn i det nordlige Yukon. Infrastrukturen er dårlig og det er få steder å besøke. Derfor er det best å legge turen til de sydlige områdene og her er det mer enn nok å se.

Territoriets hovedsete er Whitehorse. Dette var også et knutepunkt under gullrushet og det er mange spor etter gullgraverne i dette området. I byen og i området rundt byen så finner du mange rester etter gullrushet. Dette er både restaurerte bygninger, gamle gruver og gamle maskiner som ble brukt i gruvene. Turister kan besøke S.S. Klondike. Dette er en gammel elvebåt som pleide å gå i rute mellom Whitehorse og Dawson. Dawson var et annet viktig knutepunkt og i dag så kan turister kjøre dit. Det er en tur vi absolutt anbefaler.

Opplev naturen
Opplev naturen

På denne reisen ut til gullområdene vil man passere fantastiske naturområder. Dette er en viktig del av reisen og vi anbefaler at du også legger inn litt tid til å bare nyte den.

Kluane National Park and Reserve er verdt både en og to dager. Denne er mest kjent for sine imponerende fjellkjeder. Det er mulig å ta en helikoptertur for å komme nærmere inn på disse gigantene som strekker seg mot himmelen. Nedenfor dem ligger en 70 kilometer lang isbre, Lowell-isbreen. Denne er et mektig syn der den glinser i solen.

Selvsagt finnes det også mange andre turer man kan legge opp til i dette området og det er mange turoperatører som tilbyr alt fra villmarksafari til dagsturer med tog eller besøk i aktive gruver.

Reisevei

Whitehorse er det store knutepunktet og det naturlige startpunktet for en reise i dette området. Det går fly fra alle de store byene i Canada til Whitehorse så dette er sjelden et problem. Fra Whitehorse så er det mange muligheter.

Reisevei

Mange velger å leie en bil for å ha friheten til å utforske området uten å være avhengig av andre. Det er også mulig å kjøre tog, buss eller båt. Det sistnevnte krever litt ekstra planlegging, men det er veldig enkelt å finne frem ettersom stedet er svært turistvennlig. Vi anbefaler at du leser litt om området før du besøker det. Da blir det lettere å prioritere riktig, for vi kan nesten garantere at du ikke rekker over alt. Naturen, den spennende historien og ikke minst menneskene som bor der i dag, skaper en helt spesiell opplevelse. Dette gjør at mange velger å komme tilbake flere ganger, også fordi prisene er gode.