Kulden er vår verste fiende

Vi har skrevet om så mangt knyttet til det å ferdes ute i villmarka, alt fra tips til kosthold, teltbaser og andre nyttige og viktige forberedelser for at turen skal bli vellykket. Men det kan være kjekt å vite litt om hvordan menneskekroppen reagerer, under ekstreme forhold – som hvis alt skulle gå galt og uhellet virkelig skulle være ute. Det er ikke noen hemmelighet at det alltid er en fare for at uønskede ting skjer, alt fra uvær, uhell/ulykker til sykdom – ja det er mye som kan skje. Veien fra vakker idyll til alvorlige situasjoner, kan noen ganger være kort når man er ute på tur. Kulde kan i mange områder av verden være en alvorlig trussel, slik som varme mange steder kan være det samme. Vi skal se litt på ulike settinger og situasjoner du kan komme opp i, og kanskje gjøre deg i bedre stand til å takle det som i verste fall kan skje.

Å gå seg vill

Det er ofte her alvoret for mange kan starte, det å gå seg vill og ikke vite hvor basen eller bestemmelsessted ligger – er ofte en svært alvorlig situasjon. Mangel på drikke og mat setter oss raskt ut av spill, og kunsten å vite hvordan man skal overleve kan faktisk bli et faktum. Det er ikke all verden man trenger å vite, men kunnskapen om hvordan kroppen fungerer og reagerer er avgjørende for utfallet av det hele.

Kulde er mest alvorlig

Under normale forhold er det kulden som er vår største trussel, og når kroppsvarmen vår går under 35 grader – så inntreffer noe som på fagspråket heter Hypotermi. Om man blir sittende i ro, vil kroppen produsere mindre varme enn når du beveger deg. De første tegn på Hypotermi er en skjelving som du ikke kan kontrollere, moderat Hypotermi kjennetegnes ved at du begynner å bli likegyldig til situasjonen du befinner deg i.

Bevisstløshet

Bevisstløshet

Neste stadium når det gjelder nedkjøling og Hypotermi, er at man blir bevisstløs. Det sier seg selv at dette er svært alvorlig, og skader på vitale kroppsdeler som hjerte kan skje i form av hjertestans. Det kan også inntreffe andre livstruende ting, og det er derfor slik at det ikke er Hypotermien i seg selv som er det som er mest livstruende – men det den kan føre med seg.

Tar av seg klær

Det er ikke uvanlig at mennesker som er utsatt for Hypotermi, faktisk kler av seg når de blir kalde nok. Dette fenomenet heter paradoksal avkledning, og når kroppen får en temperatur under 30 grader – begynner det å bli veldig kritisk. De som ikke får hjelp når de har en så lav kroppstemperatur, vil høyst sannsynlig ikke overleve. Det at man faktisk begynner å kle av seg når man er så kald, er fordi man slutter å tenke rasjonelt. Vi skal fortsette denne serien om kroppen vår senere, og vi vil også komme innom andre områder og hvordan kroppen vår reagerer når ting ikke lenger er normalt for den.