Kanadisk utendørs
2020

Kos deg på tur – Ta vare på deg selv

Jeg starter ofte med noen egne erfaringer, altså konkrete opplevelser jeg har hatt knyttet til sport og friluftsliv.

Tema for denne serien er jo det å overleve i villmarka, selv om det jeg nå skal fortelle ikke var i villmarka – så var det en fysisk og til tider psykisk utfordring. Jeg hadde planlagt en langtur på sykkel som skulle ha en varighet på 16 dager. Alt var planlagt i lang tid, og formen var så absolutt på topp. Men er det noe man ikke kan planlegge for, så er det værgudene. Jeg hadde mildt sagt uflaks med været, og dette holdt faktisk på å ødelegge hele turen min. Etter tre dager med regn og til dels lav temperatur, måtte jeg ta en avgjørelse A) Skal jeg forholde meg til forholdene og gjøre det beste ut av det B) Skal jeg avslutte og reise hjem. Jeg havnet heldigvis på at jeg ville fortsette, og etter denne runden med meg selv – så gikk ting faktisk langt bedre. Jeg gjennomførte min sykkeltur, selv med 14 av 16 dager med regn.

Uten mat og drikke duger helten ikke

Uten mat og drikke duger helten ikke
Uten mat og drikke duger helten ikke

Jeg er sikker på at mange føler jeg undervurderer nå, men det er faktisk lett å gå i fellen og slurve med mat og drikke. En sliten kropp reagerer, eller oppfører seg ikke som når den er uthvilt. Jeg må tilbake til min sykkelerfaring, og Den Store Styrkeprøven. Det viser seg at de som slurver med mat og drikke underveis, svært ofte bryter rittet. Ikke det at de ikke spiser, men de gjør det for sent – kroppen er allerede på etterskudd. Det samme gjelder om man slurver med væskeinntak, man blir da dehydrert. Dette er langt mer alvorlig enn mangel på mat, og selv under kjølige forhold er inntak av væske viktig.

Om man går tom for mat og vann

Igjen er vil tilbake til lokale variasjoner, men utgangspunktet er som vi vet en tur i villmarka. Man kan ikke ha med seg all mat i sekken, i alle fall ikke når turen har en viss varighet. Suppeposer og turmatposer, er suverent og ha i sekken. Men her bør man tenke sikkerhet, og alltid ha igjen noen porsjoner igjen – i tilfelle man ikke kan fange annen mat selv. Hva man kan spise i naturen, er noe vi skal se mer på senere, det er langt mer enn det mange kanskje er klar over.

Vannkvalitet

Uten vann vil et vanlig menneske få problemer etter 2-3 dager, husk dette når du planlegger. Hvordan er tilgangen til vann i området du skal ferdes i? Er det drikkelig? Trenger du vannrenseutstyr? Også dette kommer det mer om etter hvert, konkrete overlevelsestips fra erfarne folk på området. Er man usikker på vannkvaliteten, så sørg alltid for å koke vannet før du drikker det. Det samme gjelder om du må samle regnvann, et oppkok er ofte nok for at du kan drikke det. Alternativt er vannrenseutstyr, som man alltid bør ha med seg i sekken