Ikke vask deg

Dette kan vel høres litt drøyt ut, men det er faktisk slik. At man bør unngå å vaske seg. Det er ikke snakke om intimhygienen, den bør man ikke droppe men heller ikke overdrive.

Ikke vask deg

Men ansiktet er det mest viktige, huden har et fettlag som isolerer ganske så bra. Om man vasker seg, så forsvinner dette fettlaget. Så i beste fall så skvett bare litt kaldt vann i ansiktet, og husk det er ikke fest du skal på uansett. Det å tenke smart og gjøre det rette tingene, er veldig viktig når man er ute i marka vinterstid. Ja det samme med fjellet så klart, hvor været ofte kan være enda mer krevende med sterk vind og sno. Vi tar med enda noen tips, fra vår rutinerte unge dame – Tonje som bokstavelig talt har vært ute en vinternatt før.

Drikke

Når man er ute på tur, er det ofte snøsmelting som er tingen når man skal ha drikke. Det kan være en fordel å smelte den på kvelden, da har man også drikke gjennom natten om man skulle ha behov for det. Husk at man trenger en del væske, selv når det er kaldt. Cirka 3 liter per person, kan være et greit utgangspunkt.For å unngå at vannet fryser, kan det være et godt tips å oppbevare flaskene inne i soveposen. Dette kommer så klart an på hvor kaldt det er, men et nyttig tips å ta med seg uansett. Etterfyll flasken med snø, da unngår du å gå tom i løpet av dagsmarsjen. Jo mer du bruker kroppen, desto mer væske trenger du.

Sørg for å være tørr

Sørg for å være tørr

Dette kan være lettere sagt enn gjort, men det er viktig å være mest mulig tørr. Man blir fort kald og noen ganger syk, om man ikke er varm og tørr på kroppen.Dette avhenger av været så klart, og noen ganger er det ikke til å unngå at det meste er vått. Den beste måten å tørke på, er ved bruk av varme enten fra brenner eller bål. Som alternativ kan man bruke sin egen kroppsvarme, det å legge klær i soveposen kan ofte være nok. Om man bruker sin egen kroppsvarme natten gjennom, har man gode og varme klær neste morgen. Husk at du bør gjøre det samme med sko, det er behagelig og ha varme sko når man skal ta fatt på en ny dag.

Beina er viktig

Det er veldig viktig at man så langt det er mulig, holder seg tørr på bena. Det samme gjelder med kulde, om man slurver her blir man ganske så sikkert syk. Alt avhenger av vær og klima, og er det rundt null grader så er det faktisk større sjanse for frostskader – enn når det er strengere kulde. Å holde seg tørr på bena er stikkordet. Husk å ta med nok skift av sokker, dette tar lite plass og veier ikke mye. Brødposer er også et triks, da unngår man å bli våt. Man skal så klart bruke sokker i tillegg, dette isolerer og stopper fukt effektivt. Senere skal vi se mer på, hva du bør pakke med deg i sekken!