Hvalfangst

Canada er et land med mange muligheter og likner en del på Norge på mange måter. Det har fjell og dype daler, vann, sjøer og hav. Du kan jakte på mange forskjellige dyr og du kan fiske på mange utrolige fiskeslag. Laksefiske er jo alltid populært blant fiskere som bruker stang og flue. Det arrangeres turer på svært mange steder langs kysten og innover i landet i hele Canada. Men jeg hadde faktisk tenkt å se litt på hval fangst og hvalkjøtt. Hvalkjøtt er jo luksusmat som man ikke får tilgang på overalt, men der det er hvalfangst så burde det jo være mulig å finne et sted som selger hvalkjøtt også.

Hvalfangsthistorie

Hvalfangst i historien er ikke helt fastslått. Det er funnet spor langt tilbake til før Kristi fødsel. Ja mange tusen år før. Dette er funnet på helleristninger i Sør-Korea hvor det vises steinaldermennesker som jaktet på de store hvalene med båter og spyd. Den teknikken har endret seg noe opp gjennom årene. Hvalen har vært etterspurt på grunn av flere ting opp gjennom historien. Først var det hvaloljen som var etterspurt vare. Så ble det større etterspørsel etter hvalkjøtt. Oljen ble mer og mer erstattet av petroleum olje.

Dagens fangst metoder

Fra de tidligere primitive fangst metodene med båter og spyd har i dag dette utviklet seg til å bruke granatharpun. Altså en harpun som skytes ut og en granat som eksploderer. Dette skjedde cirka midtveis på 1800 tallet. Det er i hovedsak Norge, England, Nederland og Japan som har drevet med Hvalfangst. På 50 tallet utstyrte de båtene med utstyr slik at de var et slags team bestående av et hvalkokeri og cirka ti båter.

Hvalkjøtt

Hvalkjøtt i Norge i dag er en unik råvare og en ikke helt vanlig råvare. Den er å få tak i fra butikkene i dag, men det er i de aller fleste tilfellene frossent kjøtt. Ferskt hvalkjøtt må man vel være heldig og komme over en båt som kommer til havn i en havneby. Det kan skje. Jeg husker godt som liten gutt når mor og far reiste av gårde for å kjøpe hvalkjøtt. De neste dagene da var det mye luksusmat på bordet i hjemme hos oss!

Norsk hval er både en ren og helsebringende råvare. Det er satt så høye krav fra myndighetene og fra De som kaller seg «Norsk Hval». Kravet er at kjøttet skal være svært mørt, smaksrikt og det skal være så ferskt som mulig til kunde. Kravene omfatter også kvalitet på dyret, fangst, behandling, lagring, produksjon og holdbarhet, samt pakking, merking med fangstdato og transport. All mat er under meget strengt tilsyn i Norge i dag. Ingen slipper unna.

God mat

Det er mye god mat som kan lages fra hval. Alt fra klassisk hvalbiff med tilbehør, viltgryte med hvalkjøtt, hvalgryte, finnbiff med hval, hvalburger, hvalkjøtt i forskjellige sammenhenger med salater eller det er nesten bare din egen fantasi som stopper deg hva du kan benytte dette kjøttet til.

Jeg sitter og blir fryktelig sulten i hvert fall bare av å skrive om slik kvalitetsmat!