Kanadisk utendørs
2020

Hva skjer i Canada

Canada er et av verdens største land i areal, faktisk så er det nest størst etter Russland. Men selv om forholdene er mye større så likner en del av landet og omgivelse på norske forhold. Begge landene har fjell og daler, store forskjeller på sommer og vinter, innland og sjølinjer, utrolig fiskeforhold og sikker mer som jeg ikke kommer på i farten. Sikkert noen som vil arrestere meg på disse utsagnene også, men jeg ser det slik i hvert fall.

Jeg skal kikke litt rundt i dette store landet i de neste artiklene mine her og se hva jeg kommer over. Det blir sikkert en tur i fjellene, en tur til sjøen for å fiske, en jakt-tur kanskje og hva som måtte komme meg for øyet på min virtuelle tur gjennom landet.

Reise

La meg først kikke litt på tilbudet av flyreiser over til Ottawa som er hovedstaden i landet og ligger i vestre delen av landet i provinsen Ontario som er den mest befolkede provinsen i landet.Det er flere flyselskaper som gjerne vil fly deg fra Oslo og til Ottawa, men det er ingen som fly direkte uten et stop i en storby et sted i Europa. Men i skrivende stund koster billigste billett for en tre ukers tur i Juli kun 6000 kroner med Air France. Andre selskaper som flyr er fra Oslo er Air Canada, British Airways, United Airlines, Lufthansa og SAS. Den prisen synes jeg er forholdsvis billig for en såpass lang flyreise. Flyreisen er forøvrig på pluss minus 12 timer – alt etter hvor langt opphold det er ved flybytte. Fremme i Ottawa så gjelder – hva finner man på når man først har landet i Ottawa? Sørover er det 450 kilometer til Toronto. Andre veien er det 200 kilometer til Montreal og 450 kilometer til Quebec. Alle disse byene er jo store og kjente byer som burde ha noe å vise frem.

Toront

Toronto (Canada)

Toronto (Canada)

La oss ta turen ned til Toronto siden dette er Canadas mest folkerike by. Her burde det skje litt av hvert. Byen ligger på nordvestbredden av Ontariosjøen og er provinshovedstad i Ontario. Kommer mer tilbake til Toronto etterhvert eventuelt.

Niagara falls

Niagara fals består av tre fosser og bare en av de er lokalisert på canadisk side. De to andre er på amerikansk side av grensen. Niagaraelven går mellom Ontariosjøen og Eriesjøen. Disse fossene er ikke veldig høye, men de fører veldig mye vann og fossene er veldig brede. Canadian fall er den på canadisk side, American falls og Bridal Veil Falls er amerikanske.

Herfra kan vi da bevege oss nordover til tidligere nevnte Montreal og Quebec.

Vi er allerede i provinsen Quebec når vi ankommer Montreal. Montreal er Canadas nest mest folkerike by etter Toronto og verdens nest største franskspråklige by etter Paris

Quebec

Quebec er ikke bare en provins men også en by. Men hele Quebec er franskspråklig og kun det. Dermed skiller provinsen seg ut ganske betraktelig i forhold til resten av landet hvor det er mye tospråklighet. Men provinsen skiller seg også ut kulturelt, religiøst og sosialt.

Det ble mye dette her – vi får fortsette i en ny artikkel om en stund.