Kanadisk utendørs
2020

Gjennomtenkte valg

Det kan være fort gjort å ta feil beslutninger, jeg snakker ikke da kun i en nødsituasjon.

Det er jo ofte feil valg eller beslutninger, som kan ende nettopp i en situasjon man ikke kommer seg ut av. Det handler rett og slett, om å tenke godt gjennom det man skal foreta seg. Stikkord her er risikoanalyse og risikovurdering, ja om man legger dette inn som en fast rutine – er sjansene for en uønsket situasjon, skade og uhell langt mindre. Start dagen med å sjekke ruta du skal gå, er det noen ting du bør ta spesielle hensyn til? Hvordan er terrenget? Hvordan er været? Finnes det andre alternative ruter som kanskje er bedre? Det er mange momenter som skal være med, men budskapet er at man tenker gjennom sine valg. Ikke stress og mas, det er da ofte ulykker og uhell skjer.

Utstyrsliste

La meg bare ta dette med førstehjelpsutstyr først, slik at vi snakker om det samme. Det er ikke meningen at man skal bruke halve sekken på dette, og det finnes flotte førstehjelpsett – som er ment for turbruk. Det å ta med seg type sett man bruker i bil, kan ofte både bli for stort og med feil innhold.Førstehjelpsskrin, telefon med ekstra batterier, presenning (for å lage ly) lommelykt, fiskesnøre og kroker, kjele (stormkjøkkensett) Vannflaske (husk også vannrenseutstyr) tauverk, ekstra klær, pledd, tjukke sokker og lue, fyrstikkerDette er bare et utgangspunkt, og hva som bør være med avhenger jo også hvilket område du skal til. Husk at et godt førstehjelpsskrin, inneholder mye viktige produkter – om uhellet skulle være ute.Innsektsmidler må man også ha med, uten dette kan man i visse områder virkelig få problemer. Vi skal senere se mer detaljert på dette med pakking.

Tenk positivt

Tenk positivt
Tenk positivt

Det kan være fort gjort og miste litt av gløden og motivasjonen, her spiller mye inn. Det kan være værforhold, mangel på mat, skader, feilvurderinger osv. Når kroppen begynner å bli sliten, kan man raskt havne i et dårligere humør. Vær positiv og del gjerne dagen opp i deletapper, om det virker langt til kveldens basested – del dagen opp i tre deletapper. Dette har jeg brukt selv, men på sykkel. Om man går eller sykler, ja det spiller ikke noen rolle.

Godt humør gjør ting lettere

Det virker kanskje som jeg svartmaler litt nå, men det er altså ikke poenget mitt. Vi vet alle at vi kan endre oss, når det røyner på for krefter. Det er også stor forskjell på om man skal på tur alene, eller med en mindre eller større gruppe. Er man flere i sammen, er det som regel mye lettere både psykisk og fysisk. Er man alene er man sin egen sjef, på både godt og vondt. Det er kun du selv som kan stå for motivasjon, humør og ikke minst avgjørelser. Vær også oppmerksom på at du kan bli ensom, er man ikke vant til å være alene over litt tid – kan dette faktisk tære mer på enn hva man kanskje er klar over.