Kanadisk utendørs
2020

Fisk og insekter er god næring

Vi skal nå se litt på alternativ mat, om du skulle gå tom for føde på turen din.

Vel fisk er vel ikke alternativ mat, men insekter er i alle fall alternativt – i alle fall etter min oppfatning og parametere. Men om man skulle komme i en krisesituasjon, og man er tom for noe å spise – ja da er en del insekter faktisk gode å ty til. Jeg har prøvd noen få insekter, men dette har kun vært for nysgjerrighetens skyld. Jeg har heldigvis ikke vært i en situasjon, hvor jeg har vært avhengig av det for å berge livet. Hva som er på «matfatet» avhenger av lokasjon og årstider, men uansett er det mulig å finne noe å spise. Jeg tror nok de fleste vil velge fisk, fremfor insekter. Men det er jo ikke alle steder fisk er tilgjengelig, eller at man ikke har utstyret til å kunne få fanget dem. Her kommer det litt flere tips, som kan være nyttige å ha med seg før den store ekspedisjonen starter.

Ha kunnskap om hva du spiser

Ha kunnskap om hva du spiser

Det er ikke godt å si hva et desperat menneske kan finne på å spise, når sulten herjer i kroppen over tid. Det er derfor viktig å ha litt kunnskap om nettopp dette tema, og husk du kan klare deg 2-3 uker uten føde.Som jeg nevnte tidligere, er vannmangel langt mer kritisk for kroppen. Men før eller senere må man ha mat, og man vet aldri når man får hjelp fra omverden – om man for eksempel har gått seg vill eller er skadet.Bær, planter og sopp kan være godt og ofte god næring for kroppen din, men du må vite om de er giftige eller ikke. Det er svært mye av det som spirer og gror i naturen, som faktisk er veldig giftig.

Insekter

Det gjelder det samme her, som med det som vokser på bakken og i trærene. Man kan kanskje ikke forvente at alle skal være eksperter på insekter, men det finnes en huskeregel som kan gjøre det litt lettere å unngå de som er giftige – selv om det finnes unntak også her.

  1. Ikke spise larver
  2. Ikke spise Insekter som stikker eller biter
  3. Ikke spise insekter som har sterke farger

En annen ting som er viktig når det gjelder insekter som føde, er at de alltid bør stekes eller eventuelt kokes. Dette for å fjerne bakterier, og de kan med fordel smaksettes litt med krydder (om du har dette i sekken da) Da slipper man å kjenne smaken av dem, som ofte ikke er noe å skryte av. Men de fleste av dem er faktisk veldig næringsrike, selv små mengder kan gjøre at kroppen din kan yte litt mer. Gresshopper trekkes frem som spesielt egnet til menneskelig «nød proviant»

Krisemaksimering

Ja det stemmer nok at dette er krisemaksimering, situasjonen jeg tenker meg er når du har havnet i problemer. Men dette med basevalg, er jo noe som gjelder generelt. De fleste har nok med seg et telt, som ofte vil bli valgt fremfor andre mer tungvinte alternativer. Men det er alltid viktig med plan B.