Kanadisk utendørs
2020

En god base

Det er mange hensyn som må tas, hvis man skal bygge en god base for natten – eller for en lengre periode for den saks skyld. Jeg tar utgangspunkt i at det er snakk om sommerstid.

Altså ikke noen nød base som følge av uvær eller at man er skadet eller andre årsaker som gjør at man må slå seg hurtig til ro på et sted. Vinterstid er det jo veldig aktuelt med snøhule, som forøvrig er en perfekt måte å overnatte trygt og varmt på. Ofte kan det å overnatte under åpen himmel også være et godt alternativ, men dette krever jo ikke all verden av utsyr og kunnskap for å iverksette – i alle fall ikke med godt sommervær. Men husk at været kan raskt endre seg, også på sommerstid – så man må alltid ha dette i bakhodet når basen skal velges og bygges/etableres. Det å bruke god tid på etablering av base, er noe man vil tjene på.

Tørr og varm

Tørr og varm

Om du ligger skadet eller bortkommen, kan det ofte være lurt å holde seg i ro. Letemannskap vil ikke gi seg før de finner deg, gitt at du har hatt mulighet til å varsle at du har problemer så klart.Du vil også spare krefter ved å holde deg mest mulig i ro, og eventuelt bare ta korte turer fra basen for å sanke føde. Det å ha ly er viktig, selv på sommerstid med greie temperaturer. Du bør sørge for en vind duk, kanskje en gapahuk eller på vinteren helst en snøhule. Det er også muligheter for naturlig ly, hvor for eksempel vindfall av trær kan være et godt valg.

Gapahuk

Jeg vil bare gjenta det jeg tidligere sa, når det kommer til bruk av telt. Det er nok den mest vanlige overnattingsformen, om man ikke ligger over i hytter – i de områdene dette er tilgjengelig.Men prinsippene for å bygge en god gapahuk, skal vi nå se litt nærmere på nå. Det finnes gapahuker som bygges på mer permanent basis, altså langvarig bruk. Den vi skal se på nå, er det jeg kaller en feltgapahuk – som er enkel å bygge men noe utstyr må du ha.

Bygg mellom to trestammer

Dette er den enkleste måten å bygge en rask, men stabil gapahuk på. Det er normalt ikke noe problem å finne trær, men husk avstanden mellom dem – slik at gapahuken ikke blir større enn det du har behov for.Når det er kjølig, er det ekstra viktig å tenke på å bygge den så lav som mulig. Dette med tanke på varmen som dannes inne i gapahuken, noen velger også å ha et bål i fronten/åpningen. Mellom trestammene må man ha en tverrligger, det samme ned i bakkant. Til dette bruker man raier, her kan det være greit å kanskje bruke små vindfall – husk det er i utgangspunktet ikke lov til å hogge ned noe som helst i skogen.Lettpresenning eller granbar er det man bruker for å bygge tak, på vår og høst kan man med fordel bruke begge deler. Om det er fuktig med regnvær, er helt klart presenning å foretrekke.Gapahuken bør på lik linje med en teltplass, plasseres litt opp i terrenget for å unngå vannansamling inne i basen.