Kanadisk utendørs
2020

Det er ofte de små detaljene som er avgjørende

Når man skal planlegge for en tur, enten om den er av lang eller kort varighet – er det ofte lettvint å pakke med seg for mye. Her snakker jeg av erfaring, jeg har mer enn en gang pakket med mye utstyr som var bortkastet å bære med seg.

Men man lærer for hver tur man tar, men det er bare det å huske det til neste gang. Som jeg var litt inne på tidligere, så skal man planlegge for det uventede. Da snakker jeg om utstyr som kan være avgjørende viktig å ha med seg, så dette er utstyr man ikke velger vekk for å få en lettere sekk. Det er kanskje bedre å tenke slik; hva er det viktige og riktige utstyret for turen jeg skal ut på. Når jeg nevnte dette med å dra med seg utstyr som man ikke fikk bruk for, så går det mer på «kjekt å ha» utstyr. Sikkerhetsutstyr, velger man aldri vekk.

Verktøy og redskap

Jeg var litt inne på viktigheten av kart og kompass tidligere, dette kommer med på listen over verktøy og redskap. Om du skal ferdes over store områder, så sjekk nøye hvilke kart du trenger. Man trenger ikke orienteringskart med lav målestokk, men turkart er nok det beste.Jeg var også inne på viktigheten av at man faktisk kan bruke kart og kompass, ikke stol på gamle bragder – om det er noen år siden du sist brukte kart og kompass. Da er det trening som gjelder, ut i skogen eller fjellet og tren deg opp igjen. Det kan være for sent å begynne med oppfrisking når man er ute i en skarp situasjon.For de som ikke har brukt slikt utstyr noen gang, finnes det faktisk kurs man kan melde seg på. Men mye kan læres på egenhånd også, eller av andre som behersker dette.

Kniv og multiverktøy

Kniv og multiverktøy
Kniv og multiverktøy

Ja men dette er jo en selvfølge vil nok mange si, ja mulig de har rett i det. Men om man skulle klare å glemme å ta med seg kniv, ja da er man ganske ille ute.Multiverktøy er ikke så avgjørende, men veldig kjekt å ha. Da har man også mange andre verktøy, med seg hele tiden. Jeg for min del sykler en del, og uten multiverktøy kan selv korte turer bli et problem. Men multiverktøy har som regel ganske liten kniv, det er derfor kjekt å ha en litt større spikkekniv i tillegg. Det anbefales at man har en kniv med fast skaft, dette går både på brukervennlighet men også at de er mer holdbare.Jeg har ikke tenkt til å sette opp alt du kan bruke kniven til, men tar uansett med noen punkter her.

  1. Spikke stokker for å lage ly for natten, type gapahuk eller liknende
  2. Skjære over tauverk
  3. Åpne diverse emballasjer
  4. Å lage bandasjer av klær, om det man har med ikke er nok ved en skade.

Vi skal se mer på dette med utstyr og pakking litt senere, husk at planlegging er mer enn halve turen.