Kanadisk utendørs
2020

Det Canadiske Kjøkkenet

Sjelden, om aldri hører man spesielt mye om en kanadisk matrett. Det er selvfølgelig synd, fordi det Canadiske kjøkken er fylt av mange godbiter. Landet som er så enormt at det strekker seg fra Grønland i øst og Alaska i vest, helt opp til Nordishavet og helt sør til Michigansjøen, har mye å by på. Enorme vidder og fjellmassiv som strekker tusenvis av mil i alle retninger. Et rikt dyreliv og vekster av alle mulige sorter. Her må det finnes mye god mat!! La oss ta et nærmere dykk inn i det som kalles Cuisine Canadienne.

Det kanadiske kjøkken varierer stort hva angår de ulike regionene i landet. Men det som er en fellesnevner er at den har stor påvirkning fra både det engelske og det amerikanske kjøkken. Det er velkjent at nærmere 30% av befolkningen snakker fransk i Canada, og mange har røtter tilbake til det sekskantete landet. Byen Quebec er blant annet kjent for fransk mat, alt fra deilige terter til saftig biff.

Noen av landets beste retter

I det kanadiske kjøkkenet finner man en rekke bakverk som for eksempel sukker terten Tarte au Sucre, kringler kalt Croustade og de velkjente Crêpes som på norsk er pannekaker.  De brukes mye smørdeig i deres bakverk, men pannekakene er fylt med mel fra hvete. Det er kanskje måten pannekakene tilredes på som gjør dem eksotiske. Her kan man fylle dem med nugat og is, eller lage en middagsrett med friterte grønnsaker, urter og ost.

Noen av landets beste retter

Sirop d`Erable er noe som lages i høytiden. Spesielt på julaften og nyttårsaften brukes denne ingrediensen i all slags mat. Lønnesirup har nemlig blitt selve nasjonalsymbolet og framstilles på en måte som har gått i generasjon i uminnelige tider. Sevjen blir tappet fra lønna i bøtter som henges opp i trærne, festet til et avløp som bores inn i stammen. Sirupen er ingrediens i alt fra pannekaker til pålegg.

En folkefavoritt og noen til

Når man snakker om landets folkefavoritt, kommer man ikke utenom Poutine. Det er en rett med pommes frites, stekte poteter, sammen med friterte stykker av ost og brun saus over. Denne retten serveres overalt i restauranter og matboder, samt i alle hjem. Enkelt, hurtig og veldig godt. Retten, som kommer av det engelske ordet for pudding, er vanligvis uten kjøtt, men man står fritt til å eksperimentere. Matfestivaler hyller retten hvert år.

Pâté Chinois er et måltid som minner litt om lasagne. Det består av oppmalt biffkjøtt, blandet i en mais -og potetpure. Kjøttet kan erstattes av vekster for å lage en vegetarrett. Lignende retter er Shepards Pie. Her er valgfriheten stor, og man kan putte inn hakket løk, sopp og rødbet.

Det er Tourtiere som er selve paien i kanadisk matkultur. Og pai kan lages som en middagsrett. I Tourtiere serveres gjerne kjøtt av storfe eller svin. Lager man en norsk variant, kan man bruke elg -og hjortekjøtt. I Canada kan det hende det bruker annet vilt, slik som småvilt eller fisk. Dette er dyreliv det bugner av i Canada. Landet har et kjøkken man kan si er påvirket av de konstitusjonelle landene.