Kanadisk utendørs
2020

Det å overleve ute i villmarka – Forvent det uventede

Jeg har noe erfaring med å bo ute i naturen, uten forsyninger eller kontakt med omverdenen. Men jeg er bokstavelig talt, milevis unna de som virkelig har fått føle villmarka på kroppen. Men uansett så har jeg fått en liten forsmak av det, i form av skogsturer på 2-5 dager i de norske skoger. Jeg kan levende forestille meg hvordan det må føles, å være midt i den canadiske villmarka flere titalls mil fra nærmeste befolkning. Her kan man ikke gamble med noen ting, og alt må være gjennomtenkt og planlagt på forhånd. Jeg har selv sett hvor lett det kan være å bomme på detaljer, og i Canada kan dette få fatale konsekvenser. En tur i Canadas villmark, er ikke noe man legger ut på uten erfaring og kunnskap. Vi skal nå se litt på hva ekspertene, sier om dette å overleve i villmarka.

Mye som kan skje

Når man legger ut på tur, gjelder det så klart å tenke positivt. Men om man ikke tar forholdsregler, er man ikke bare optimist – men også ganske dumdristig og naiv.Det at turen kan ende ganske så raskt, er opp til hvor godt du er rustet til det som venter deg. Ja vi snakker faktisk om timer, om du skulle være uheldig eller at ting skjer som du ikke har planlagt for.Noen viktige punkter som kan stå om liv eller død, er hva du gjør for å holde deg varm hvis du må søke ly for natten. Få i seg nok mat og drikke er også viktig, hva kan du spise og drikke? Hva gjør du med eventuelle bitt? Hvordan håndtere forskjellige skader? Som dere forstår så er det mye man skal være forberedt på, og rustet til når man legger ut på tur.

Forholdsregler

Enten om vi snakker om kortere eller lenger turer, er planlegging viktig. Om man kaller det planlegging eller forholdsregler, er ikke det viktige her. Det handler ofte om å planlegge, for det som man håper på å slippe å oppleve.Jeg vil nesten si det slik, at dette er din reiseforsikring i praksis. Om man har en god reiseforsikring, hjelper det lite midt ute i villmarka. Da er det kun deg selv det står og faller på, i alle fall frem til du kan få hjelp utenfra. Når en slik hjelp er mulig å få, ja det er ikke lett å gi noe svar på når en situasjon eventuelt oppstår.

Fjellvettregler

Fjellvettregler

Mange nordmenn har et forhold til det å ferdes i fjellheimen, og vi har i mange år hatt et sett med fjellvettregler. Det er høyst varierende, hvor flinke hver enkelt er til å etterleve disse – det ser vi eksempler på hvert år.Forholdsregler knyttet til lengre ekspedisjoner i villmarka, bygger på mye av det samme som fjellvettreglene. Litt avhengig av hvor i verden man skal så klart, når det kommer til hva som bør være med på utstyrslisten. I denne omgang er det snakk om villmarka i Canada, så typisk problemer og utfordringer i eksotiske strøk – holder vi utenfor i denne omgang.Vi skal fortsette videre med turplanlegging i neste artikkel, det er bare å hive seg med – for dette er viktig å lære seg.