Kanadisk utendørs
2020

Canada fra luften med sjøfly

I et så stort land som Canada, er det ofte veldig praktisk å bruke fly som fremkomstmiddel. Vi har vel tidligere også skrevet litt om dette, blant annet for å komme seg ut i villmarka.

Da er det typisk sjøfly som blir benyttet, hvor muligheter for landingsplasser nesten er ubegrenset. Men det er ikke bare i villmarka man har muligheter for å få seg en flytur, også over en del av de store byene er det guidede turer. Men jeg tenkte vi nå skulle se litt mer på dette med sjøfly generelt, slik at man blir litt bedre kjent med dette transportmiddelet – som er ganske så allsidig i bruk.

3 typer av sjøfly

Pongtong fly er nok det mest vanlige nå til dags, i alle fall når vi tenker på sivile fly. Som navnet forteller oss, så har denne type fly pongtonger festet under skroget. Noen kaller det også for flottører, som altså er akkurat det samme.I dag er det mest vanlig med to pongtonger på denne type fly, men fra krigens dager fantes det noen modeller med tre pongtonger også. Det er kun pongtongene som er i kontakt med vannet, og det er mange flytyper som kan påmonteres slikt utstyr.

Eksempler på landfly som kan bli sjøfly

Når vi tenker på småfly som de som veier under 9 tonn, så kan de aller fleste gjøres om til sjøfly på en enkel måte. I hovedsak går det ut på at hjulene, byttes ut med pongtonger. Twin Otter og Cessna er typiske eksempler på flytyper, som ofte brukes som sjøfly nå til dags.Flybåt har som navnet tilsier, et skrog som er formet som et båtskrog. Det flyter like godt som en båt, og ved hjelp av pongtonger under begge vingene – så holder det seg stabilt. Kjente historiske flybåter, er navn som Short Sunderland og Dornier Do X. Førstnevnte ble brukt av Norge under den 2.Verdenskrig, så dette er et gammelt fly i dag.Amfibiefly er den tredje typen av fly som kan ta av eller lande på vannet, men denne type fly kan også gjøre det samme på en fast rullebane. De mest kjente modellene av denne flytypen, er uten tvil Sikorsky S-43 og Catalina-flyene.

Hvordan brukes de?

Hvordan brukes de?
Hvordan brukes de?

Det er nevnt spesielt at moderne sjøfly, er godt egnet for oppdrag til øde- og fjerntliggende områder. Det er her sjøflyet kommer til sin rett, når man skal langt inn i villmarka i Canada.Når det gjelder flybåter, brukes de i dag også ofte til brannslukningsoppdrag.

Avhengig av rolig sjø

Sjøflyene takler ikke store bølger, dette gjelder både for take-off og landing. Flybåter derimot, er mer stabile også på noe grovere sjø. Dette kommer først og fremst av at de har skrog som en båt, i tillegg til pontonger på vingene.Et pontong fly kan faktisk tippe fremover, dersom bølgene er for store. Men rutinerte flyvere vet akkurat hvor grensen går, og det hender at de også finner alternative sjøer å lande på i området. Jeg kjenner i alle fall at jeg kunne tenkt meg en slik tur, da jeg aldri har prøvd sjøfly selv noen gang.