Kanadisk utendørs
2020

Canada – et gedigent land

Canada er et gedigent land med sine snaue 10 millioner kvadratkilometer. Det er kanskje vanskelig å forestille seg hvor stort det er, men om vi forteller deg at Norge er under 400 000 kvadratkilometer, ja da kan du begynne å ane dimensjonen. Det er bare Russland som er større i hele verden. For det er kanskje slik at alt skal være stort over på den andre siden av dammen, så nå skal vi finne ut om det er mer som er stort i Canada.

Canada – et gedigent land
Canada – et gedigent land

Verdens største kyst

Det tok oss ikke lang tid for å finne ut at landet (som faktisk betyr “fra hav til hav”), har verdens lengste kystlinje. Om du tar fram verdenskartet vil du se at det kun er den sørlige delen som grenser direkte mot et land, faktisk verdens tredje største land, USA. Totalt strekker kystlinjen seg nesten 250 000 kilometer, eller rundt 2/3 av distansen mellom jorda og månen.

Canada har også verdens største innsjø i en innsjø. For det er på Huronsjøen at vi finner øya Manitoulin. Her fins det igjen en ny innsjø kalt Lake Manitou, som altså er verdens største av sitt slag. Øya er for øvrig verdens største øy i en innsjø. Ikke verst.

Verdens største eksportland

Canada er rikt på naturressurser og har blant annet store reserver av olje og gass. Det gjør dem til, om ikke det største, så en av de største eksport-landene i verden. Det gjør dem til et av de rikeste landene i verden, med tanke på BNP. Landet har nesten 90% internettbrukere.

Verdens kaldeste sted

Dersom vi ikke tenker på polene, finner vi verdens kaldeste sted i Canada. Det er oppe på det største fjellet, nemlig Mount Logan. Her har det blitt målt hele –77 minusgrader!! Mount Logan er forresten et av hele kontinentets høyeste fjell, på hele 5950 meter.

Store dyr

Canada er også et paradis for store dyr. Her er en liten liste over de store dyrene: Grizzlybjørn (kan bli over 600 kg); Moose (elg kan bli 600 kg og 2,2 meter høy); Canada har også verdens største elge-status, kalt Mac the Moose. Fjelløve (puma som kan bli 120 kg); Bever (gnager på opptil 25 kg). Disse beverne har faktisk laget verdens største beverdemning, og den ble oppdaget av en satellitt. Den var nesten en kilometer lang.

Største nasjonalsport og beste nasjon

Ishockey er Canadas nasjonalidrett og den som trekker flest mennesker til skjermene. Det er kanskje ikke så rart, for de beste spillerne kommer fra Canada. Wayne Gretzky har scoret flest poeng i NHL, verdens største ishockeyliga, og Martin Brodeur den beste keeperen. Landslaget deres har vunnet mest av alle land også: OL: 8 gullmedaljer; VM:26 gullmedaljer. Det er kanskje ikke så rart, da de har over 1 million aktive utøvere og 4750 ishaller tilgjengelig.

Verdens største franske by?

Vel skal vi tro de offisielle tallene, skal visstnok Montreal i Quebec være verdens største franske by utenfor Frankrikes grenser. Det vil si at det er den byen i verden som har flest fransktalende innbyggere etter Paris. Her bor det over 3,5 millioner innbyggere. Så ja, her kan man nok både bestille en baguette og en croissant!